În data de 13.05.2022, pr. prof. Gabriel Mitroi, directorul Seminarului Teologic Sf. Cuvios Dionisie Exiguul din Constanța, a susținut inspecția specială pentru obținerea gradului I în învățământ. Tema propusă a lucrării – Iisus Hristos, model pedagogic suprem în învățământul religios – a fost prezentată în fața unui numeros public format din cadrele didactice ale seminarului.
Lucrarea a fost realizată sub atenta coordonare a ÎPS prof. dr. univ. Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului. Comisia de evaluare a fost formată din lect. univ. dr. Claudia Simona Popa, în calitate de președinte și prof. Daniela Stan – inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Județean Constanța.
După prezentarea lucrării de către pr. prof. Gabriel Mitroi, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a menționat: pentru dezvoltarea personală a elevilor, pentru formarea unei gândiri și a unui mod de viață creștine, educația religioasă este esențială și nu se poate realiza decât prin raportarea la modelul pedagogic suprem care este Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. De asemenea, nu se poate vorbi despre urmarea modelului suprem care este Hristos decât prin trăirea și împlinirea poruncilor și a sfaturilor biblice. În acest caz, este necesară cunoașterea cuvântului lui Dumnezeu, cuprins în Sfânta Scriptură, atât prin studiu biblic la biserică sau la școală, sub îndrumarea preotului sau a profesorului de religie, cât și prin studiu individual, acasă.
De asemenea, prof. Daniela Stan, inspector școlar pentru disciplina religie, a spus: Iisus Hristos este, neîndoielnic, modelul pedagogic suprem, atât în învățământul religios, cât și în dezvoltarea personală a fiecărui elev. Spațiul școlii devine o continuare a spațiului eclezial sau liturgic, prin faptul că, în cadrul orelor de religie, se vor realiza nu doar informarea elevilor cu privire la viața bisericii creștine sau cunoașterea marilor religii, ci și îmbisericirea sau formarea elevilor, prezentarea lui Iisus Hristos ca model de viață care orientează elevii spre valorile morale, spre iubire, valori necesare atât în creșterea personală, cât și modelarea vieții comunității din care fac parte elevii.
Au urmat aprecieri asupra lucrării din partea cadrelor didactice, care au subliniat activitatea desfășurată de pr. director în cadrul seminarului, dar și rolul pe care îl are religia în formarea și dezvoltarea elevilor. La final, președintele de comisie, lect. univ. dr. Claudia Simona Popa, l-a felicitat pe propunătorul lucrării de grad, menționând că: Elevii sunt chemați la asemănarea cu Dumnezeu prin blândețe, înțelepciune, sfințenie, dreaptă-socoteală. Este o chemare permanentă, care începe în cadrul familiei, este subliniată de școală și se continuă de-a lungul întregii vieții în Biserică.













