Muzică Clasică

Muzica clasică nu e bună doar pentru relaxare ci poate fi ascultată și în mod activ. Dacă te gândești cu adevărat să-ți lărgești orizonturile muzicale, avem câteva sugestii. Muzica clasică poate fi un element important din procesul evoluției.

1 Wolfgang Amadeus Mozart – Eine Kleine Nachtmusik

Dacă nu recunoști piesa imediat ce o auzi, ai trăit într-o peșteră toată viața. Pășește în lumină, scoate-ți degetele din urechi și alătură-te minunatei călătorii a umanității. Simplu, elegant, frumos, cu adevărat veșnic.

Dacă ți-a plăcut, încearcă și cvartet de coarde, de Mozart sau Luigi Boccherini, muzică de cameră de Ignaz Pleyel sau Carl Maria von Weber.

2 Johann Sebastian Bach – The Goldberg Variations

Una dintre cele mai importante înregistrări ale secolului XX (aflată pe orice listă) este înregistrarea din anul 1955 a „The Goldberg Variations”, o suită de J.S.Bach, maestru al Barocului. Cunoscătorii se referă frecvent la înregistrarea aceleiași piese, din anul 1981, ca fiind mai bună decât cea din 1955. În orice caz, n-ai cum să dai greș cu ea. Sublim și tulburător, începutul piesei este însuflețit și înălțător.

Dacă ți-a plăcut, încearcă și: Bach’s French Suites, English Suites, The Well-Tempered Clavier. Keyboard pieces, de Domenico Scarlatti sau G.F. Handel.

3 Antonio Vivaldi – Cele patru anotimpuri

Un set de patru concerte, numite după fiecare anotimp. Venite din epoca barocă, fiecare concert constă în trei mișcări foarte bine programate – mai exact, temele diferite reprezintă scene specifice sau evenimente transmise prin sunete. Dacă asculți atent, nu e greu să auzi și să-ți imaginezi un dans al recoltei, gheața hibernală, păsărele ciripind, tunete și furtuni estivale. Unele segmente sunt foarte populare și în mod sigur le vei recunoaște, fiindcă le-ai auzit cu diverse ocazii.

Dacă ți-a plăcut, încearcă și: unul dintre cele 500 de concerte ale lui Vivaldi, Arcangelo Corelli, Concertele brandenburgice ale lui Bach, Concerti Grossi de George Frederic Handel.

4 Georges Bizet – Carmen

O glumă foarte populară la întâlnirile muzicale spune că cele mai bune opere clasice spaniole au fost scrise de francezi. Da, Carmen este o operă, scrisă de un francez, în care acțiunea se desfășoară în Spania. Considerată de mulți ca fiind cea mai bună opera scrisă vreodată, Carmen a devenit extraordinar de populară iar atâta vreme cât vei recunoaște arii din ea, vei părea mai educat și mai sofisticat. Dacă e vorba să cunoști cu adevărat o operă, de ce să nu fie chiar asta? Și cine știe, în timp ai putea deveni un iubitor al genului.

Dacă ți-a plăcut, încearcă și alte opere populare: Gioachino Rossini – Bărbierul din Sevilla, Giacomo Puccini – La Boheme. Muzică clasică cu temă spaniolă: Simfonia Spaniolă, de Edouard Lalo, Bolero, de Maurice Ravel (ambii, desigur, francezi).

5 Ludwig van Beethoven – Simfonia numărul 6 (Pastoral)

Dacă ai văzut vreodată „Fantezia” de la Disney, o vei recunoaște. Beethoven a scris simfonii grandioase, de-a dreptul fantastice, depășindu-i pe mulți dinaintea sa. Cele 9 cunoscute simfonii ale sale reprezintă un moment de apogeu artistic al civilizației Occidentale. In timp ce asculți Pastorala, imaginează-ți o plimbare idilică prin zona rurală a Europei Centrale –  muzica se va dezvălui ca prin magie.

Dacă ți-a plăcut, încearcă și: Simfoniile 5 și 9 de Beethoven, lucrări simfonice de Franz Schubert și Felix Mendelssohn. Simfonii grozave din alte perioade sunt Simfonia nr.1 în D Major (Titan) de Gustav Mahler, Simfonia nr.41 în C Major (Jupiter) de Mozart, Simfonia Fantastică de Hector Berlioz, Simfonia nr.6 in B Minor (Patetica) de Ceaicovski. La Mer, de Claude Debussy (un adevărat poem muzical ).

6 George Frederic Handel – Messiah

Handel a fost unul dintre cei mai mari compozitori de oratorie care au trăit vreodată. O oratorie poate fi considerată o operă fără costume, fără aranjare scenică sau mișcare: cântăreții și corul sunt statici și execută o lucrare lungă care, de obicei, spune o poveste continuă. Messiah, de obicei jucată în apropierea Crăciunului, e despre povestea nașterii, vieții și morții lui Iisus. Refrenul Hallelujah poate fi considerat cel mai cunoscut ton clasic din lume, dar sunt atât de multe tonuri grozave încât este imposibil să le discutăm pe toate.

Dacă ți-a plăcut, încearcă și celelalte oratorii ale lui Handel cum ar fi Samson sau Solomon. Masses, de Franz Jeseph Haydn, Cantatas de J,S.Bach, Gloria de Vivaldi.

7 Igor Stravinsky – Ritualul Primăverii

Acesta este un balet. Înainte să te întrebi unde este tutu-ul roz, trebuie să știi că în această operă este vorba despre un sacrificiu ce are loc în cadrul unul ritual păgân ce se termină cu masacrarea unei tinere fete. Motiv pentru care a provocat un scandal imens la premiera din anul 1913. Nu căuta refrenuri pe care să le fredonezi în această operă: găsești doar atmosferă violentă, ciocniri, nepotriviri ale tonului și zgomote pe lângă ritm. E o piesă excelentă atunci când vrei să-ți provoci un pic simțurile. Ascult-o de trei ori și vei fi captivat pe viață.

Dacă ți-a plăcut, ascultă și alte lucrări de balet ale lui Stravinsky, cum ar fi The Firebird sau Petrushka.